Wat gebeurt er na het overlijden?

De eerste stappen

Er komt veel kijken bij het organiseren van een uitvaart. Na overlijden wordt er als eerste contact opgenomen met een arts, die het overlijden vaststelt en de benodigde papieren tekent. Daarna kun je ons bellen. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. Het maakt niet uit waar je verzekerd bent.

Wij horen wat jullie wensen zijn en zo nodig zullen we stap voor stap vertellen wat er gaat gebeuren en vragen wat de wensen zijn over de laatste verzorging (welke kleding) en de opbaring. Mag je dierbare overgebracht worden naar ons uitvaartcentrum of wil je liever dat hij/zij thuisblijft? We spreken af wanneer je met een uitvaartverzorger in gesprek gaat.

We bespreken de wensen van jou en/of de overledene over de uitvaart. Samen bepalen we de koers die gedurende de dagen gevolgd zal worden. Niet overhaast, wel doordacht en creatief.

Alles wordt besproken, zoals de opbaring, het vervoer, wordt het een begrafenis of crematie de rouwbrief enz. 

Voor een rouwkaart is er royale keuze uit mooie, bijzondere voorbeeldkaarten. Maar er kan natuurlijk ook een eigen kaart ontworpen worden. 

Kortom, alles wordt besproken.

Je kan maar een keer afscheid nemen. Het gevoel dat je daaraan overhoudt is belangrijk. De laatste verzorging en waardige opbaring van de overledene wordt door Simon en Max gedaan (kleden, verzorgen van haren, handen enz.) Het kan troost bieden om mee te helpen of daarbij aanwezig te zijn.

Wij proberen kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij een uitvaart.

Het geeft kinderen vaak een goed gevoel als ze nog iets kunnen doen voor degene die overleden is. Er is een kinderhoekje waar ze bijvoorbeeld tijdens de uitvaart een tekening kunnen maken of houten symbolen (hartjes, vogeltjes, sterretjes, vlinders) kleuren, die tijdens de dienst op de kist geplakt kunnen worden.

Het beschilderen van de kist wordt ook wel eens bij ons in de tuin gedaan. Ook kunnen ze bloemen plukken voor opa of oma. Ze kunnen helpen bij het sluiten van de kist. Het is zelfs mogelijk om een of meerdere schroeven van de kist te vervangen door een schroef met een vlinder. Deze vlinders kunnen vooraf worden beschilderd of versierd door de kinderen. Bij het sluiten kunnen ze de vlinder zelf op de kist draaien. Zo reist de vlinder mee met iemand die hen lief was. Vraag aan het kind of het zelf ideeën heeft over wat het wil doen. Er kunnen verassende antwoorden komen!

Het kan fijn zijn voor de kinderen om speciaal voor hen mensen uit te nodigen. Je kunt denken aan vriendjes/vriendinnetjes en leerkrachten. Dat zou telefonisch kunnen met toelichting, maar misschien willen de kinderen ook wel een eigen kaart maken (die dan pas later komt wellicht), of misschien willen ze juist wel meewerken aan de officiële kaart.

Voor kinderen hebben we knutselboekjes daar kunnen ze in kleuren, herinneringen opschrijven of foto’s plakken. Ook is er een boekje waar de uitvaart in kindertaal wordt uitgelegd (om samen met de kinderen te lezen of voor te lezen).

Er is een boekje voor ouders, een handleiding hoe je bijvoorbeeld met hele directe vragen van kinderen kan omgaan.

Deze boekjes geven we aan families als er kleine kinderen zijn.

Het is belangrijk om het verdriet te delen. Kinderen kijken hoe volwassenen omgaan met de dood en met afscheid nemen, en volgen dat voorbeeld. Je leert ze hoe ze om kunnen gaan met verlieservaringen. Het hangt natuurlijk samen met de leeftijd en hoe het kind is.

0-3 jaar: Nog geen echt besef van de dood.

4-6 jaar: Kennen het verschil tussen leven en dood maar begrijpen niet het definitieve karakter hiervan.

6-9 jaar: Het besef begint te komen dat je de dood niet terug kunt draaien.

9-12 jaar: Nieuwsgierigheid en griezelen over alles rondom dood. Wanneer ze zich veilig voelen, stellen ze allerlei vragen.

12 jaar en ouder: Weten dat iedereen ooit doodgaat. Toch kunnen ze soms nog het idee hebben dat dat niet geldt voor de mensen in hun eigen omgeving.


Kinderuitvaart

Niets kan je voorbereiden op het verlies van je (ongeboren) baby of kind. Bij het verlies van een kind staat je wereld een tijd stil. Tijd die nodig is om afscheid te nemen van een leven dat nog niet eens goed begonnen was.

Een kinderuitvaart kan heel intiem zijn.

Een graf is voor veel mensen een rustgevende plek om je dierbare te gedenken en troost te vinden. Vaak is het mogelijk om zelf een graf te kiezen. Bij begraven zijn er extra kosten zoals onderhoudskosten voor het graf en/of het gedenkteken.

Natuurbegraven

De laatste jaren neemt de belangstelling voor een natuurbegraafplaats toe. Teruggeven aan de natuur. Het zijn koopgraven met eeuwig grafrecht. Een monument is meestal niet mogelijk vanwege de voorschriften van de natuurbegraafplaats. Bij leven kun je al een laatste rustplaats uitzoeken. Zo kies je de eigen plek in een natuurlijke omgeving, zoals een bos of bloemenveld. Nabestaanden kunnen het graf altijd terugvinden via gps-coördinaten. Zij worden niet belast met kosten van onderhoud of het verlengen van grafrechten.

Een crematie is meestal goedkoper dan een begrafenis. Dit komt vooral omdat je niet te maken hebt met graf- en onderhoudskosten. Crematoria beschikken over ingerichte aula’s waar je een afscheidsdienst kunt houden. Vier weken na de crematie (wettelijke termijn) kun je een bestemming geven aan de as. Hiervoor zijn vele mogelijkheden. Je kunt de as verstrooien op land of over zee, verwerken in as-sieraden of bijzetten in een (urnen) graf of urnenmuur.

Na de afscheidsdienst kom je vaak nog even samen. Dit is een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen en na te praten. In ons uitvaartcentrum kan dat op veel manieren.

Het is mogelijk in de aula, en bij mooi weer op het terras of in de tuin. Er is diverse catering mogelijk, van koffie/thee met broodjes, een drankje met luxe hapjes of een borrelplankje, tot bier met bitterballen.

Ook komt het voor dat we een samenzijn verzorgen op locatie. In de omgeving is er ruime keuze aan horecagelegenheden.
Misschien kwam de overledene regelmatig in de kantine van de voetbalclub of ging hij/zij graag naar het theater. In de meeste gevallen is het vaak prima mogelijk om het op die locatie te organiseren.

Er is van alles mogelijk als het gaat om rouwvervoer. Zo hebben we natuurlijk onze rouwauto of uitvaartbus, daar wordt meestal voor gekozen. Maar wist je dat je ook eigen vervoer kunt kiezen? Bijvoorbeeld de werkbus, een koets, bakfiets, motor met zijspan of een grote uitvaartbus waarmee je samen (met de overledene en nabestaanden) naar de laatste locatie kunt gaan.

Ongeacht waar je verzekerd bent, kunnen wij de uitvaart verzorgen. Voor onze begeleiding hebben wij een vast tarief waarvoor wij de hele uitvaartweek beschikbaar zijn. Ook mensen met een kleiner budget helpen wij om een persoonlijk afscheid te organiseren. Gemiddeld kost een uitvaart tussen de 6.000 en 9.000 euro. Maar het kan natuurlijk ook meer of minder zijn. Het hangt vooral af van de keuzes die worden gemaakt. Bijvoorbeeld het aantal genodigden, de catering, kies je voor een kist of wade, opbaren thuis of op locatie, een begrafenis of crematie.

Vaak denken mensen dat zij verplicht zijn de uitvaart te moeten laten verzorgen door de verzekeringsmaatschappij waar een polis is afgesloten. Maar dat is niet zo; je bent altijd vrij om een uitvaartonderneming te kiezen die je aanspreekt. Uitvaartverzorging Cornelissen werkt volledig onafhankelijk van welke maatschappij dan ook.

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen.
Bij een kapitaalverzekering krijg je een geldbedrag uitgekeerd dat vrij te besteden is.
Bij een naturaverzekering ben je verzekerd voor een dienstenpakket. Zo’n pakket kan bijvoorbeeld bestaan uit een standaardkist, 50 rouwkaarten, het rouwvervoer en de kosten van een eenvoudige crematie of algemeen graf.
Elke verzekeringsmaatschappij stelt haar eigen pakketten samen. Wil je iets buiten het omschreven pakket dan moet je bijbetalen.