SCHILDERIJEN EN SCHILDERINGEN VAN JO VERHOEF

in Uitvaartcentrum Cornelissen

Centrale aula

In de centrale Aula en twee ruimtes daarachter treft u 15 schilderijen/schilderingen in olieverf en acryl van de Elster kunstenaar Jo Verhoef.

Hij laat zich in zijn werken o.a. inspireren door de (oer)kracht van mens en natuur, en met name de mystieke en spirituele krachten ervan, omdat deze soms iets onthullen van een ‘andere’ wereld die verder gaat dan de fysieke werkelijkheid alleen.
Deze krachten treft hij aan in monumenten en rituelen, in mythen en mythologie en op belangrijke plekken en gebeurtenissen. Ook kunnen ze aanwezig zijn in indringende emoties en ervaringen van alledag, van leven en dood. In zijn werk als kunstenaar probeert hij daaraan te raken.

In de Aula hangt een groot drieluik met schilderingen van fictieve bouwwerken uit verschillende culturen en religies waarin onder andere Romeinse, Keltische en christelijke invloeden zijn te onderscheiden.  

Ook hangen er nog twee grote schilderijen die zijn geïnspireerd op de cultuur van de Inuits, de oorspronkelijke bewoners van Noord Canada en de Noordpool: zij stapelden 4700 jaar geleden al stenen en rotsblokken, vaak enkele meters hoog als belangrijke symbolen en boodschappers die soms worden vereerd vanwege de herinnering aan dierbare overledenen.

De Lingekamer en de Tuinkamer

In de ruimtes achter de Aula (de Lingekamer en de Tuinkamer) hangen twee schilderijen met allerlei blauwtinten. Deze twee schilderijen verwijzen naar de oerkrachten en schoonheid van het heelal en zijn deels geïnspireerd op beelden van het heelal via de al 30 jaar in de ruimte zwevende Hubble Space Telescoop: op afstanden van miljarden lichtjaren kijken we tegelijk ook miljarden jaren terug in de tijd….

Ook staan er in deze ruimtes of in de toegang ernaar nog twee mobiele kamerschermen met grote houten panelen waarop acht schilderingen zijn te zien.kamerscherm met ijzeren frame zijn aan de voorzijde schilderingen te zien van de typisch gelobde bladeren van een Gingko-boom, geïnspireerd op de drie Gingko-bomen die Wim Cornelissen buiten dichtbij de ingang van het uitvaartcentrum heeft geplant. Gingko’s kunnen soms 40 meter hoog worden en zijn ook bijzonder sterk. De Gingko-boom was er al in de tijd van de dinosaurussen. In Japan staan ze vaak bij tempels en worden ze vereerd. Wereldwijd zijn ze het symbool van hoop en tijdloosheid.

Op de achterzijde van dit scherm zijn schilderingen te zien die zijn geïnspireerd op eeuwenoude monumenten van zeer grote stenen (zgn. megalieten) zoals onder andere in het Engelse Stonehenge en Callanish zijn aangetroffen. De megalieten vormen een groot mysterie. Wat was het doel van deze constructies? Waarom en hoe werden ze verplaatst?

Op het kamerscherm zonder metalen frame zijn op de voor- en achterzijde opvliegende duiven te zien. Duiven brengen vrede en harmonie en kunnen ons ook verbinden met hogere krachten.
Verder is op de voorzijde van het scherm nog een spiritueel bouwwerk te zien. En is op de (okergele) achterzijde misschien een megaliet of restant van een oude boom, van een Gingko te zien?